Project Emerald: Eerste geautomatiseerde kranen geïnstalleerd op Europa Terminal

Innovatie
Green

5 juli 2024 - Op Europa Terminal op kaai 869 is een belangrijke mijlpaal bereikt in Project Emerald, de ambitieuze vernieuwingsoperatie van de terminal: de installatie van de eerste zes geautomatiseerde stapelkranen (ASC's).

De 33 jaar oude Europa Terminal ondergaat een vernieuwingsoperatie om de nieuwste generatie schepen te kunnen blijven ontvangen. Momenteel kan de terminal schepen tot 11.000 TEU verwerken, maar na de upgrade zullen dit schepen tot wel 25.000 TEU zijn. Project Emerald verhoogt niet alleen het serviceniveau, maar verbetert ook de veiligheid voor medewerkers.

Na eerdere mijlpalen zoals de sloop van het oude MO-gebouw, de verhuizing naar Popaay Village, de betonstort voor de eerste kraanbalk en de realisatie van de eerste containerplinten, zijn nu zes gloednieuwe ASC's geïnstalleerd. Deze kranen kunnen containers tot zes in plaats van drie hoog stapelen.

In totaal worden er 48 elektrische ASC's geïnstalleerd, wat de terminalcapaciteit met 40% vergroot en de CO2-uitstoot per container met 58% vermindert. Daarnaast investeert PSA Belgium in 11 nieuwe semiautomatische kadekranen met Dual Hoist en OCR-technologie.

Bekijk de video om te zien hoe de verschillende onderdelen van de kranen per schip en lichter zijn aangekomen en vervolgens op de werfzone werden geassembleerd. Het overeind trekken van de kranen op Europa Terminal was een indrukwekkend moment.