Mobiliteit



Beste collega’s,

Het is niemand ontgaan dat Antwerpen en de haven de laatste tijd geplaagd worden door toenemende mobiliteitsproblemen. En met de geplande infrastructuurwerken van de Oosterweelverbinding, lijkt het ook niet meteen te verbeteren. 

U gaf ook aan via de Employee Opinion Poll (EOP) dat mobiliteit een belangrijk aandachtspunt is. Daarom blijven we als bedrijf op zoek gaan naar creatieve oplossingen. We werken ook actief mee met externe partners aan onderzoeken en we bekijken de opties om gezamenlijke initiatieven op te zetten waar mogelijk.

Om het u wat makkelijker te maken, hebben we alle huidige initiatieven hier gebundeld. Op deze webpagina vindt u zowel onze eigen initiatieven en genomen acties, alsook de belangrijkste externe initiatieven die aangeboden worden door anderen, zoals o.a. het Havenbedrijf, Voka, Stad Antwerpen, etc...

Voor verdere vragen kan u ook steeds terecht bij HR.

 

 

Interne initiatieven PSA / MPET / ATS

Bedienden en kaderleden met een vast contract en een minimale tewerkstelling van 80% kunnen maximaal 2 dagen per maand van thuis werken. Opgelet: thuiswerk is functie- en/of taakgebonden. Bepaalde functies kunnen niet gebruikmaken van deze maatregel omwille van de aard van de functie (vb. receptie medewerkers), de aard van de uit te voeren taken (vb. taken waarbij confidentiële documenten niet mee naar huis mogen genomen worden, …), omwille van praktische redenen (vb. gebruik van applicaties die enkel op lokale PC geïnstalleerd werden). 

De glijtijden voor bedienden werden aangepast. Werken kan nu tussen 06.00h en 20.00u. Ook deze maatregel is functie en/of taakgebonden.

Bepaalde functies en/of taken kunnen gezien de jobinhoud niet gebruikmaken van deze maatregel, omwille van de aard van de functie (vb. receptie medewerkers, operationele medewerkers,..), omwille van de aard van de uit te voeren taken (vb. taken die tijdsgebonden zijn).

Voor meer informatie rond de glijtijden kan je terecht bij Sabine van HR.

Bedienden die niet plaatsgebonden zijn kunnen steeds uitwijken naar andere sites, in kader van files/wegenwerken. Op Noordzee Terminal werd in het ex-Borealis gebouw een dedicated flex office ruimte ingericht.

Maar ook op de meeste andere locaties zijn flex plaatsen beschikbaar. Ook vergaderruimtes kunnen hiervoor gebruikt worden, mits afstemming met collega's ter plaatse. 

Voor meer informatie omtrent flexwerken kan je terecht bij Sabine van HR.

Bij een wijziging van het aantal kilometers woon-werk, omwille van wegenwerken, wordt het sociaal abonnement aangepast.

Voor meer informatie kan je terecht bij Sabine van HR.

Medewerkers met een leasewagen (nieuwe leasecontracten) hebben de mogelijkheid om een wagen in combinatie met een (elektrische) fiets te leasen en dus het transportmiddel dat in kader van de mobiliteit best past, te gebruiken.

Voor meer informatie kan je terecht bij Sabine van HR.

PSA Antwerp, MPET en ATS zorgen voor een terugbetaling van een jaarabonnement van de Lijn of de NMBS, voor woon-werk, via de derdebetalersregeling.

Van 15 mei tot 31 juli 2018 kregen alle medewerkers van PSA Antwerp, MPET en ATS de mogelijkheid om bij de aankoop van een (e)fiets bij B2Bike, een tussenkomst te verkrijgen van 350€.

Voor meer informatie omtrent deze tussenkomst, kan je terecht bij Sabine van HR.

Sinds 2019 kunnen bedienden en kaderleden de keuze maken om met hun prestatiebonus een aantal benefits te kiezen op vlak van mobiliteit: fietslease, een abonnement fietsdelen, een abonnement voor de waterbus, key-cards van de NMBS en fietsvergoeding voor werknemers met een bedrijfwagen die ook met de fiets naar het werk willen komen. 

Voor meer info omtrent iMOVE, kan je terecht bij Sabine van HR. 

Externe initiatieven

Veerdiensten verzorgen de oeververbinding over grote en kleine waterwegen, en zijn toegankelijk voor fietsers en voetgangers. In de regio Antwerpen-Waasland zijn een aantal veerdiensten actief:
  •  Antwerpen: Sint-Anna (Linkeroever) – Steenplein (Rechteroever)
  •  Kanaaldok Antwerpse haven (Lillobrug)
  •  Kruibeke – Hoboken
  •  Bazel Hemiksem
  •  Schelle – Wintam
  •  Boom – Klein-Willebroek
  •  Tielrode – Hamme
  •  Rupelmonde – Wintam (toeristische veerdienst)
  •  Lillo – Liefkenshoek (Antwerpen Haven)

De Waterbus heeft een route over de Schelde en een route over het Albertkanaal. 

De schelderoute vaart van Hemiksem tot Kallo en is opgesplitst in 3 zones (zone Zuid, zone Stad, zone Noord), de route over het Albertkanaal vaart van het Havenhuis tot de Houtlaan in Wijnegem. Zo kunnen werknemers die zowel op linker- als rechteroever werken veel vlotter op het werk geraken.

Gratis door de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel! De fietsbus brengt jou en je fiets gratis door de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel. Fietsers maken zo voor het eerst vlot de oversteek van de Linker- naar de Rechterscheldeoever. De bus heeft haltes op beide oevers van het Kanaaldok en de Schelde. 

Het carpoolplatform Carpool.be van Taxistop biedt de mogelijkheid om ritten te delen met andere mensen. Je kan gewoon ingeven voor welk traject en tijdstip je een partner zoekt, het systeem matcht daarna je traject met andere leden die je dan makkelijk kan contacteren. Het zoeken van een carpoolpartner is volledig gratis, de 'rit-aanbieder' vraagt wel telkens een vergoeding voor de brandstof.

Surf voor meer info naar www.carpool.be.

Het platform 'Slim naar Antwerpen' bundelt alle bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad te geraken. Slim naar Antwerpen brengt alle wegenwerken met grote verkeersimpact in kaart, ongeacht welke partner ze uitvoert. Afhankelijk van wanneer en waar u in de stad moet zijn, kan het ene vervoersmiddel al slimmer zijn dan het andere. Slim naar Antwerpen helpt u op weg om op een veilige, slimme en vlottere manier naar de stad te komen.

Velo is een fietsdeelsysteem dat toelaat fietsen te ontlenen voor verplaatsingen van fietsstation naar fietsstation. Er zijn ongeveer 150 fietsstations op maximum 400 meter van elkaar, in het gebied tussen Singel en Schelde en op Linkeroever.

Sinds begin 2017 is het gebied uitgebreid met 112 bijkomende stations. Met deze uitbreiding is Velo ook in de districten buiten de Singel beschikbaar. Het Velo-netwerk strekt zich uit over alle Antwerpse districten, met uitzondering van Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lillo.

Sinds oktober 2018 werd 'Bird', wereldwijd het meest verspreide systeem voor elektrische deelsteps, gelanceerd in Antwerpen. Met Bird kan u via de Bird app gemakkelijk een elektrische step vinden, reserveren en gebruiken. De steps zijn beschikbaar tussen 7 en 21 uur. Na 21u worden alle steps van de straat  gehaald.

Hoe werkt het?